Μετάφραση

HelpText



Μεγέθυνση (Zoom-In): Ctrl + , Σμίκρυνση (Zoom-Out): Ctrl - , Επαναφορά (1:1): Ctrl 0 . Καλύτερη απεικόνιση με: Chrome, Firefox, Maxthon, Opera, Safari.

Επιστροφή


Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Σελίδα > Σελίδα Αναρτήσεων.

news

19 Μαρ 2013

Άνοιξη… γεμάτη χρώματα, μυρωδιές και… αλλεργίες !!


Η Άνοιξη είναι – για τους περισσότερους – η πιο όμορφη εποχή του χρόνου! Η μέρα μεγαλώνει, τα λουλούδια ανθίζουν, ο καιρός γίνεται πιο γλυκός… και οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση, μαζί με όλη τη φύση! Σίγουρα όλοι ταλαιπωρήθηκαν ή πρόκειται να ταλαιπωρηθούν κάποια στιγμή από ένα είδος αλλεργίας…


Τι είναι οι αλλεργίες της 'Ανοιξης
Οι αλλεργίες που συμβαίνουν την άνοιξη, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών, ταλαιπωρούν συχνά παιδιά και μεγάλους με συμπτώματα αρκετά
ενοχλητικά.  Πρόκειται για εποχιακές αλλεργίες, γνωστές με διάφορα ονόματα όπως πυρετός εκ χόρτου, εαρινή ρινίτιδα, καλοκαιρινός κατάρρους.  Οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και τους σπόρους διαφόρων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής , της κατάποσης ή της δερματικής επαφής.  Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και την γεωγραφική περιοχή οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν άνοιξη, καλοκαίρι ή φθινόπωρο.
Συνήθη φυτά που τις προκαλούν είναι η ελιά, το περδικούλι, το γρασίδι, η φουντουκιά, η λεύκα, η ιτιά, η φτελιά, ο κέδρος, ο ευκάλυπτος, η μαργαρίτα, το χρυσάνθεμο και πολλά άλλα . Συνήθως συμβαίνουν  σε παιδιά μεγαλύτερα των τριών ετών  κυρίως όταν υπάρχει ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών.  Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν  σε μικρότερες ηλικίες. Αλλά και παιδιά χωρίς ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα εαρινής αλλεργίας.
Υπολογίζεται ότι 10-15% των παιδιών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή εποχιακή αλλεργία.  Παιδιά με άσθμα ή έκζεμα εμφανίζουν και αυτά εξάρσεις κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των φυτών.
Τι συμπτώματα έχουν οι ανοιξιάτικες αλλεργίες
Η ανοιξιάτικη αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα: ρινική καταρροή , παροξυσμικά  φταρνίσματα, μπούκωμα, φαγούρα στη μύτη, κάψιμο στο λαιμό, βήχας, επιπεφυκίτιδα με κοκκινίλα, δάκρυα και  φαγούρα στα μάτια, δερματικό εξάνθημα (κνίδωση).  Οι εκκρίσεις της μύτης είναι διαφανείς και λεπτόρρευστες.  Το παιδί έχει την τάση να τρίβει επίμονα την μυτούλα ή και τα μάτια του.  Διαρκεί αρκετές εβδομάδες και μπορεί να προκαλέσει ιγμορίτιδα, πονοκεφάλους, ζαλάδες, απώλεια της όσφρησης  και  ωτίτιδα με υγρό.
Ποιά είναι η θεραπεία τους
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τις ανοιξιάτικες αλλεργίες στοχεύουν μόνο στην ανακούφιση από τα  των συμπτώματα.  Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων δίνονται  αντιισταμινικά, κορτιζόνη και αποσυμφορητικά, συνήθως σε κάποιο συνδιασμό μεταξύ τους, υπό μορφή σιροπιού, σπρέι για τη μύτη, ή κολλυρίου.  Αν τα συμπτώματα είναι βαριά και επίμονα, υπάρχουν επιπλοκές ή  συνυπάρχει άσθμα ή έκζεμα το παιδί πρέπει να εξεταστεί από παιδοαλλεργιολόγο και να κάνει ειδικά δερματικά τεστ και εξετάσεις αίματος με σκοπό να προσδιοριστεί η ουσία που προκαλεί  την αλεργική αντίδραση (αλλεργιογόνο).   Αφού εντοπιστεί το αλλεργιογόνο, γίνεται μια θεραπεία που περιλαμβάνει  ενέσεις αποευαισθητοποίησης ώστε ο οργανισμός να αποκτήσει ανοσία στην ουσία που τον ενοχλεί.
ΠΡΟΛΗΨΗ = Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της εαρινής αλλεργίας είναι η αποφυγή της έκθεσης στη γύρη.  Αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο βέβαια όταν έχεις να κάνεις με παιδιά.  Την εποχή που κυκλοφορεί η γύρη συγκεκριμένων φυτών στην ατμόσφαιρα πρέπει τα παράθυρα του σπιτιού να είναι κλειστά, τα ρούχα του παιδιού να πλένονται αμέσως μετά το παιχνίδι στον κήπο και το παιδί να αποφεύγει να κυλιέται στα χόρτα.  Επίσης επιβάλλεται η χρήση ειδικών φίλτρων στα κλιματιστικά και συχνός καθαρισμός τους.   Επιπρόσθετα καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα μέσα στο σπίτι, να μην υπάρχουν μοκέτες και χαλιά στο πάτωμα γιατί μαζεύουν σκόνη και μούχλα, τα οικόσιτα ζώα να πλένονται τακτικά και να μην κυκλοφορούν στα δωμάτια των παιδιών, να μην υπάρχουν σημεία στο
σπίτι ποτισμένα με υγρασία.  Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που επιβαρύνουν μία αλλεργία.
Οι νέες έρευνες
* Μια πρόσφατη δημοσίευση στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «GlobalAllergyandAsthma» δίνει νέα στοιχεία για το πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των αλλεργιών, ιδιαίτερα στα παιδιά: 1. Ο μητρικός θηλασμός επί 4 μήνες προστατεύει τα παιδιά από τις δερματίτιδες έως την ηλικία των 3 ετών, από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας έως τους 18 μήνες και από το άσθμα έως την ηλικία των 6 ετών. 2. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες C και E, και το σελήνιο (από φρούτα και λαχανικά) βρέθηκε να προστατεύουν από τις αλλεργίες. Οι επιστήμονες συνιστούν στους ασθματικούς να τρώνε μήλα και άλλα φρούτα, να μειώσουν το αλάτι, να αυξήσουν το μαγνήσιο και να αποφεύγουν τις μαργαρίνες. 3. Οι προβιοτικοί και πρεβιοτικοί οργανισμοί φαίνεται να προστατεύουν από τις αλλεργίες, παράγοντας αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου, που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
* Μελέτη επιστημόνων από το Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν στο YesivaUniversity σε 3.000 παιδιά έδειξε ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση αλλεργιών. Η μελέτη δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο τεύχος του περασμένου Φεβρουαρίου της επιθεώρησης «ThejournalofAllergyandClinicalImmunology».
* Ολοένα και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και παιδικού άσθματος. Μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε μόλις στην επιθεώρηση «ThejournalofAllergyandClinicalImmunology», δείχνει ότι η παχυσαρκία που εμφανίζεται έως την ηλικία των 5 ετών και παραμένει πάνω από ½ χρόνια, προδιαθέτει και για ατοπική δερματίτιδα.
* Το αγροτικό περιβάλλον προστατεύει και από τις τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με κινέζους επιστήμονες, που μελέτησαν 28.283 παιδιά 6-11 ετών σε αστικές και αγροτικές περιοχές, και ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους σε ετήσιο συνέδριο (2011) της Αμερικανικής Εταιρείας Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας.
*«Η θεραπεία με το μονοκλωνικό αντίσωμα ομαλιζουμάμπη επεκτείνεται με νέες μελέτες από το χρόνιο αλλεργικό άσθμα στο μη αλλεργικό άσθμα, σε κνιδώσεις από φυσικά αίτια (ζέστη, κρύο κ.ά.), στην επιτυχή ανοσοθεραπεία στο δηλητήριο της μέλισσας σε ασθενείς με συστηματική μαστοκυττάρωση και σε άλλες βαριές καταστάσεις, με πολύ καλά αποτελέσματα».
* «Στις επίμονες κνιδώσεις του δέρματος, μελέτες – δικές μας και ξένες – δείχνουν ότι η χορήγηση διπλάσιας ή τριπλάσιας δόσης αντιισταμινικών φαρμάκων μπορεί να λύσει το πρόβλημα, χωρίς να χρειασθεί η προσφυγή στην κορτιζόνη».
Συμβουλές πρόληψης
1. Να φοράτε γυαλιά όταν βγαίνετε έξω.
2. Να έχετε κλειστά τα παράθυρα του αυτοκινήτου στην εξοχή.
3. Να διαλέξετε για τις διακοπές του Πάσχα ένα ξηρό μέρος.
4. Να απορροφάτε τακτικά τη σκόνη του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα.
5. Να χρησιμοποιείτε αιρ-κοντίσιον τις μέρες με υψηλά επίπεδα γύρης.
6. Εάν υπάρχει γκαζόν στον κήπο σας, να είναι καλά κουρεμένο.
7. Να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας για τη λήψη φαρμάκων.
8. Στα ταξίδια, να έχετε μαζί σας την έτοιμη ένεση αδρεναλίνης.
Αλήθειες και μύθοι
ΜΥΘΟΣ Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά από το στόμα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα συνταγογραφούμενα από τον γιατρό για τον έλεγχο της αλλεργικής ρινίτιδας.
ΑΛΗΘΕΙΑ Τα μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων ορισμένων αλλεργιών, αλλά έχουν μικρά αποτελέσματα στην ανακούφιση της ρινίτιδας ή της φλεγμονής από τις αλλεργίες. «Ο αλλεργιολόγος μπορεί να σας συστήσει πιο αποτελεσματικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλλά επίσης να βρει την αιτία της αλλεργίας, παρά να ανακουφίσει απλώς τα συμπτώματα», λέει ο πρώην πρόεδρος του ACAAI δρ Μίρον Ζιτ.
ΜΥΘΟΣ Τα αποσυμφορητικά φάρμακα είναι εθιστικά.
ΑΛΗΘΕΙΑ Τα ρινικά αποσυμφορητικά σπρέι δεν είναι εθιστικά. Εάν κάνετε κατάχρηση, μπορεί να σας φαίνεται ότι τα χρειάζεστε ολοένα και περισσότερο για ανακούφιση. Γι’ αυτό, να μην τα χρησιμοποιείτε πάνω από τρεις ημέρες στη σειρά.
ΜΥΘΟΣ Εάν τρώτε μέλι, θα σας ανακουφίσει από την αλλεργία της άνοιξης.
ΑΛΗΘΕΙΑ Στην πραγματικότητα, το να τρώει κανείς μέλι μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιους, γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Όσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι το μέλι τόσο περισσότερο πιθανό είναι να περιέχει αλλεργιογόνα.
ΜΥΘΟΣ Η αλλεργία στη γύρη δεν θα οδηγήσει σε τροφική αλλεργία.
ΑΛΗΘΕΙΑ Το ένα τρίτο των ανθρώπων με αλλεργία στη γύρη αντιδρούν επίσης σε ορισμένες τροφές (όπως κεράσια, δαμάσκηνα, πεπόνι, μπανάνα, μήλο, χαμομήλι, καρύδια ή αμύγδαλα). Η αντίδραση όμως είναι συνήθως ήπια.
ΜΥΘΟΣ Η ανοσοθεραπεία είναι χρονοβόρα και δαπανηρή σε σχέση με τα φάρμακα.
ΑΛΗΘΕΙΑ Εξαρτάται από το πόσο ενοχλητική είναι η αλλεργία σας. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η ανοσοθεραπεία μειώνει το συνολικό κόστος υγείας σε παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα κατά το ένα τρίτο. Καθώς η ανοσία αυξάνεται προοδευτικά, τα συμπτώματα μειώνονται σημαντικά και μπορεί και να εξαφανισθούν, προσφέροντάς σας κέρδος σε χρόνο και χρήμα.
ΜΥΘΟΣ Ενα τεστ αίματος είναι το καλύτερο για τη διάγνωση.
ΑΛΗΘΕΙΑ Τα δερματικά τεστ είναι πιο ευαίσθητα από εκείνα στο αίμα.
ΠΗΓΗ: Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI)
Προστατευτείτε φυσικά από τις αλλεργίες της άνοιξης
Πίσω από κάθε πρόβλημα, όμως, βρίσκεται και μία –τουλάχιστον- λύση, αρκεί να έχουμε την υπομονή και να δοκιμάζουμε μέχρι να βρούμε τι μας ανακουφίζει περισσότερο. Ακολουθήστε λοιπόν τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες έχουν βοηθήσει κι εμένα στο παρελθόν, προκειμένου να απολαύσετε την άνοιξη χωρίς…φτερνίσματα.
Βρείτε την πηγή του «κακού» Πριν γεμίσετε την τσάντα σας με κολλύρια και ρινικά σπρέι, πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που σας προκαλεί αλλεργική αντίδραση, έτσι ώστε να προστατέψετε τον εαυτό σας από αυτό. Συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο και κάντε ειδικές εξετάσεις αίματος ή δερματικές εξετάσεις, αν σας το συστήσει ο γιατρός σας.
Δοκιμάστε βότανα και συμπληρώματα Τα αλλεργικά άτομα συνήθως έχουν έλλειψη της βιταμίνης Β6 και Β12, ενώ η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την περίοδο που η αλλεργία σας είναι σε έξαρση. Το θυμάρι, η εχινάκεια, η δενδρομολόχα σε ρόφημα μπορούν να καταπραΰνουν τα συμπτώματα, ενώ προσθέτοντας και λίγη σκόνη τζίνσενγκ στο αφέψημα, θα καταφέρετε να περιορίσετε τις αλλεργικές αντιδράσεις. Επίσης, η τσουκνίδα είναι γνωστή για τις αντιισταμινικές της
ιδιότητες.
Ενυδατωθείτε Όσο πιο ενυδατωμένος είναι ο οργανισμός σας, τόσο πιο εύκολα «καθαρίζει» τη βλέννα. Φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και έχετε υπόψη σας τα εξής: το νάτριο διατηρεί την ισορροπία του νερού έξω από τα κύτταρα και το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, βοηθούν να διατηρηθεί η ισορροπία του νερού μέσα στα κύτταρα – συν του ότι θα σας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στην υγεία σας γενικότερα. Το διάστημα έξαρσης της αλλεργίας, λάβετε τα παραπάνω μέταλλα με μια πολυβιταμίνη, για να είστε σίγουρες ότι λαμβάνετε επαρκή ποσότητα.
Κάντε πλύσεις στη μύτη Χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό ορό για να κάνετε πλύσεις στη μύτη. Θα την καθαρίσουν από τη γύρη, τη βλέννα, θα διευκολύνουν την αναπνοή σας και θα σας ανακουφίσουν. Επίσης, με έχουν βοηθήσει αρκετά στο παρελθόν σπρέι μύτης που είναι αμυλούχα προϊόντα και εμποδίζουν τα αλλεργιογόνα να περάσουν στο βλεννογόνο της μύτης. Μπορείτε να τα αναζητήσετε στα φαρμακεία.
Πάρτε προβιοτικά Η ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όσους αντιμετωπίζουν αλλεργίες κι εδώ έρχονται τα προβιοτικά να σώσουν την κατάσταση. Τα «καλά» αυτά βακτήρια είναι απαραίτητα για να έχουμε ένα γερό ανοσοποιητικό και να προστατευτούμε από τις αλλεργίες.
Πλύνετε σωστά τα σεντόνια Φροντίστε να πλένετε κάθε εβδομάδα τα σεντόνια σας σε υψηλή θερμοκρασία (τουλάχιστον 60 βαθμούς Κελσίου) κι αν έχετε μαξιλαράκια ή λούτρινα ζωάκια στο κρεβάτι σας, θα πρέπει να πλένετε και αυτά. Αν είναι πολύ ευαίσθητα ή πολύ μεγάλα για το πλυντήριο, τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα και βάλτε τα στο ψυγείο για 24-48 ώρες. Έτσι θα ξεφορτωθείτε τα ακάρεα σκόνης.
Φροντίστε την ατμόσφαιρα του σπιτιού Προσπαθήστε να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι, χρησιμοποιείτε τακτικά την ηλεκτρική σκούπα για να απορροφάτε τη σκόνη και τις ημέρες με υψηλά επίπεδα γύρης, χρησιμοποιήστε το air-condition. Προσπαθήστε να έχετε κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου – έτσι ώστε να εμποδίσετε την είσοδο στη σκόνη, τη γύρη ή κάποια ρυπογόνα ουσία που σας ενοχλεί – και να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι.
Το μυστικό
Φτιάξτε ένα χυμό από μήλο, σέλινο και καρότο και καταναλώστε τον το πρωί, πριν από το πρωινό σας γεύμα. Θα δυναμώσει το ανοσοποιητικό σας και θα αυξήσει τις αντιστάσεις σας απέναντι σε αυτά που σας ερεθίζουν.
Το 35% των Ελλήνων έχει ευαισθησία σε κά­ποιο αλλεργιογόνο, χωρίς όμως να εμ­φανίζει αλλεργικά συμπτώματα
Αντιμετωπίστε τις αλλεργίες εναλλακτικά
Ομοιοπαθητική Στοχεύει στην ενίσχυση της άμυνας του οργα­νι­σμού, ώστε να καταπολε­μή­σει τα αλλεργιογόνα και να απαλλαγεί ορι­στικά από την αλλεργία.
Σύμφω­να με τον ομοιοπαθητικό γιατρό κ. Χρήστο Ραμμένο, το ομοιοπαθητικό φάρμακο που επιλέγεται για κάθε ασθενή εξαρτάται από την ιδιοσυ­γκρασία του, καθώς και από το πότε και το πώς εκδηλώνονται τα συμ­πτώματά του, π.χ. η Sabatila χορη­γείται σε κάποιον που φτερνίζεται έως και 20 φορές συνεχόμενα, το Allium Cepa (κρεμμύδι) όταν τα συμπτώματα της ρινίτιδας είναι πιο έντονα από αυτά της επιπεφυκί­τι­δας, ενώ η Pulsatila όταν υπάρχει έντονη δακρύρροια που χειρο­τε­ρεύει με τη ζέστη αλλά υποχωρεί με το κρύο νερό. Όσον αφορά το άσθμα, ενδεικτικά αναφέρουμε το Kali Carbonicum - όταν η αναπνοή δυσκολεύεται σε ύπτια θέση, καθώς και όταν ο ασθενής ξυπνά στις 3 π.μ. λόγω δύσπνοιας. Σε περίπτω­ση που το άσθμα χειροτερεύει με την έκθε­ση σε ζεστό και υγρό περι­βάλλον, ενώ ο ασθενής ξυπνά στις 4-5 π.μ. λόγω δύσπνοιας, χορηγεί­ται το Natrum Sulphuricum.
Βελονισμός Οι έρευνες δείχνουν ότι ο βελονισμός δρα όπως τα αντιισταμινικά, αλλά ο ακριβής μηχανισμός δράσης του ακόμη διερευνάται, σύμφωνα με τη γιατρό-βελονίστρια κ. Μαρία Μπελιβάνη. Εκτιμάται ότι 10 συνεδρίες βελονισμού, κατά προτίμηση πριν από την έναρξη της αλλεργικής περιόδου, μπορεί να συμβάλουν ακόμη και στην απαλλαγή του ασθενούς από τα αλλεργικά συμπτώματα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει το βελονισμό για την
αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος, ενώ στην Κίνα χρησιμοποιείται ευρύτατα, ακόμη και σε παιδιά.

Η Άνοιξη είναι όμορφη αλλά ενέχει και ορισμένους κινδύνους που πολλές φορές δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε. Μακάρι όλα τα ωραία πράγματα να διαρκούσαν πολύ και να μην μας ταλαιπωρούσαν…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...