Όταν μαζευόμαστε με τους φίλους μας, αντί να παίζουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια αυτογνωσίας. Τα παιχνίδια αυτογνωσίας προσφέρουν εξαιρετική ψυχαγωγία και πραγματική διασκέδαση με νόημα.
Σε κάθε ομαδικό παιχνίδι αυτογνωσίας, κάποιος θα πρέπει να παίξει το ρόλο του συντονιστή.
Η άσκηση που θα περιγράψουμε παρακάτω είναι πολύ μικρή αλλά είναι πολύ ουσιαστική για να γνωριστούν τα μέλη της ομάδας μεταξύ τους και να φανερωθεί ποιος είναι ο ρόλος που αναλαμβάνει ο καθένας όταν βρίσκεται σε ομάδες. Συνήθως κάποιος παίζει το θύμα, άλλος τον γόη, άλλος τον απόμακρο κ.ο.κ.
Η άσκηση:
1)Κάθονται όλοι σε κύκλο.2)Εάν δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους, τότε συστήνονται με τα μικρά τους ονόματα.
3)Παίρνετε ένα μαξιλάρι
4) Ο συντονιστής πετάει πρώτος το μαξιλάρι σε κάποιον μέσα στον κύκλο λέγοντας φωναχτά και το όνομά του.
5) Ο δέκτης του μαξιλαριού, το πετάει με τη σειρά του σε κάποιον άλλον λέγοντας επίσης το όνομά του κ.ο.κ.
Η άσκηση, ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας μπορεί να διαρκέσει από 10 λεπτά μέχρι 30 λεπτά.
Παρατηρήσεις αυτογνωσίας:
1) Παρατηρήστε πως πετάει ο καθένας το μαξιλάρι στον άλλον. Με ορμή, απαλά, βιαστικά;2) Παρατηρήστε ποιος δέχτηκε τις λιγότερες φορές το μαξιλάρι και ποιος τις περισσότερες
Μοίρασμα:
Όταν λήξει το παιχνίδι, κλείνουν όλοι για ένα λεπτό τα μάτια τους. Όταν τα ανοίξουν, ο καθένας μοιράζεται στον κύκλο:Πως αισθάνθηκε με το παιχνίδι;
Θα παρατηρήσετε ότι μέσα στα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού, το κάθε μέλος της ομάδας, υποσυνείδητα θα έχει αναλάβει έναν ρόλο. Κάποιος θα είναι το θύμα, πιθανόν αυτός που δέχτηκε τις λιγότερες φορές το μαξιλάρι, κάποιος θα είναι αρνητικός, άλλος θα είναι ενθουσιώδης κ.λ.π.
Είναι αυτοί οι ρόλοι που παίζουν γενικότερα στην κοινωνία και στη ζωή;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε τα σχόλιά σας εδώ...